Anmäla våld / Våld i relationer

Hjälpnummer för våld i hemmet

När det kommer till våld i hemmet kan du aldrig vidta tillräckligt många försiktighetsåtgärder. Att ha telefonnummer till hjälpjourer och akutinsatser är ett sätt att förbereda sig på det värsta. Om du skulle utsättas för våld hemma är det viktigt att du vet vart du ska vända dig. Genom att låta experter veta att du utsätts för fara och misshandel kan du se till att ta dig ur din fruktansvärda situation och se till att gärningsmannen- eller kvinnan ställs inför rätta. För många kan det vara ett stort steg att ringa ett hjälpnummer eftersom den som misshandlar ofta står i en nära relation till offret. Därför har personerna som svarar alltid genomgått en utbildning som hjälper dig som ringer att känna dig tryggare.

 

Om du har hamnat i en nödsituation och behöver akut hjälp ska du ringa till polisen. Nödnumret är 112 och då kopplas du omedelbart till SOS Alarm som kan skicka ut en polispatrull till ditt hem. De ser till att misshandeln avbryts och att du blir omhändertagen på ett bra sätt. Tveka aldrig att ringa 112 om du kommer till fysisk skada under ett bråk.

 

Om du utsätts för fysiskt eller psykiskt våld under en längre tid kan du ringa Kvinnofridslinjen för att få stöd och råd. Numret är 020 – 50 50 50. De ser till att du får berätta om det som du känner att du klarar av att dela med dig och de har tystnadsplikt så att du kan vara säker på att dina tankar stannar hos den du pratar med. De som tar emot ditt samtal är utbildade inom yrken som sjuksköterska eller socionom, vilket gör att de klarar av att hantera ditt samtal på ett kompetent sätt. Du behöver heller inte oroa dig för att samtalet ska synas på telefonräkningen eftersom det är helt kostnadsfritt.Hjälpnummer för våld i hemmet 2

 

Om du är under 18 år och misstänker, bevittnar eller utsätts för våld i hemmet kan du ringa till BRIS hjälptelefon. De finns på 116 111. Precis som på Kvinnofridslinjen finns det här duktig, utbildad personal som kan hjälpa till när du ringer om dina problem. De är specialiserade på barn och ungdomar så att de kan komma med bra rådgivning. Fördelen med en hjälplinje är att du kan ringa anonymt och slipper träffa någon ansikte mot ansikte. Om du vill undvika att använda den fasta telefonen kan du använda din mobiltelefon när du inte är hemma. Oftast känns det tryggare. En viktig del i säkerhetstänkandet är också att alltid ha en mobiltelefon med sig med fulladdat batteri. Då kan du alltid nå någon i otrygga situationer. Försäkra dig om att du alltid har tillgång till en mobilladdare och se till att sätta in pengar regelbundet om du har kontantkort.